2.2.2 Voeding

Er bestaat een verband tussen voeding en hartvaatziekten. Zo verhoogt een teveel aan verzadigd en transvet het LDL en veroorzaakt transvet een verlaging van het HDL en een verhoging van de triglyceriden. De belangrijkste bronnen van verzadigd en transvet zijn o.a. roomboter, harde margarines, vette vlees en melkproducten en tussendoortjes (ook zoete).

Onverzadigd vet heeft, mits het verzadigd vet vervangt, de eigenschap het cholesterolgehalte te verlagen. Vis verlaagt het risico op coronaire hartziekten en CVA’s. Vis bevat n-3- of omega-3-vetzuren; hoe vetter de vis hoe meer omega-3-vetzuren. Voorbeelden van vette vis die veel onverzadigde vetzuren bevat zijn zalm, heilbot, sprot, makreel en haring. Ook bij hartpatiënten zijn gunstige effecten van vis en visolie aangetoond. Daarnaast is gebleken dat voedingsmiddelen met plantensterolen en –stanolen het LDL verlagen.

Groente en fruit zijn rijk aan voedingsvezels en kunnen de bloeddruk reduceren . Aanbevolen wordt  150-200 gramgroente en200 gramfruit per dag te eten.

Te veel zout verhoogt de bloeddruk, vermindering van zout verlaagt de bloeddruk .

Patiënten met HVZ die een gevarieerde voeding gebruiken met een adequate vetzuursamenstelling en die veel groenten en fruit eten, reduceren hun sterftekans met circa 45% (95% BI 0,41-0,74). Een voorbeeld van een aanbevolen voedingspatroon is de mediterrane voeding.

Adviezen:

  • Gebruik van roomboter, harde margarines, vette vlees- en melkproducten en tussendoortjes beperken, ter verlaging van het cholesterolgehalte
  • 2 porties (100-150 gram) vis per week eten, waarvan ten minste 1 portie vette vis
  • 150-200 gram groente en 2 stuks fruit per dag
  • Gebruik van zout beperken tot 6 gram zout: in de praktijk betekent dit geen zout toevoegen aan het eten en voedingsmiddelen, die teveel zout bevatten te vermijden
  • Beperk het gebruik van alcohol. Voor vrouwen geldt maximaal 1 à 2 glazen per dag en voor mannen 2 à 3 glazen per dag

Als ondersteuning kan de patiëntenbrief Voedingsadviezen bij risicofactoren voor hart- en vaatziekten (link naar patiëntenbrief Voedingsadviezen bij risicofactoren voor hart-envaatziekten) meegegeven worden of de voorbeeldlijst uit de bijlage (link naar bijlage G.b. Gezonde voeding).

© 2019 Steunpunt KOEL