2.2 Behandeling niet medicamenteus

Leefstijladviezen zijn de basis van de behandeling bij iedereen met modificeerbare risicofactoren, ongeacht het risico. Het is belangrijk deze samen met de patiënt vast te stellen, omdat ze alleen effectief zijn bij langdurige verandering. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het individueel zorgplan. (link naar 2.2.1.)

Eenmalige leefstijladvisering is al effectief, maar de effectiviteit neemt toe naarmate de interventie intensiever is, meer contacten omvat of langer duurt.

Ook het gebruik van schriftelijke voorlichtingsmaterialen kan de effectiviteit van leefstijladvidsering bevorderen, bv. door het meegeven van NHG patiëntenbrieven. (link naar NHG patiëntenbrieven)

De volgende leefstijladviezen worden gegeven:

  • Niet roken. (link naar 2.2.4.) Stoppen met roken verlaagt het risico op HVZ op alle leeftijden. Dit effect treedt al op in de eerst 2-3 jaar
  • Voldoende bewegen (link naar 2.2.3.), minimaal een half uur per dag, 5 dagen per week, matig intensief
  • Gezond eten (link naar 2.2.2.): weinig verzadigd vet, 2 porties vis/week, 150-200 gram groente en 200 gram fruit, niet meer dan 6 gram zout/dag en matig met alcohol
  • Zorg voor een optimaal gewicht (link naar 2.2.4.) door een combinatie van aanpassing van de voeding en meer bewegen
  • Tracht stress te voorkomen of te reduceren. Stress verhoogt de kans op HVZ. Bespreek dit met de patiënt en biedt desgewenst doorverwijzing aan naar een eerstelijns psycholoog of maatschappelijk werk.

© 2019 Steunpunt KOEL